Divadlo Jonáša Záborského uvedie premiéru inscenácie Čajka.

09.06.2011 Prešov

Prešov 9. júna (TASR) – Posledným premiérovým titulom sezóny Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove bude dielo významného predstaviteľa ruskej klasiky Antona Pavloviča Čechova Čajka. Premiéru uvedú 10. júna v Historickej budove DJZ.
Umelecký šéf DJZ Michal Náhlik dnes po verejnej generálke konštatoval, že na doskách tohto divadla sa premiéra od Čechova objavila naposledy pred 17 rokmi, vtedy išlo o inscenáciu Medveď, konkrétne Čajku tu v premiére uviedli v roku 1980.
Náhlik zdôraznil, že keď sa v divadle uvádza ruská klasika, je to vždy veľká slávnosť, pretože v tejto komerčnej dobe nie je veľký záujem venovať sa vnútorným myšlienkam a emóciám.
"Ja som strašne rád, že sa nám podarilo Čajku urobiť podľa našich predstáv a absolútne s pokorou sme pristupovali k tomu autorovi," povedal Náhlik, ktorý hru zároveň režíroval. Doplnil, že predstavenie skúšali osem týždňov a aj pre neho osobne to bola veľká škola.
"Tie úpravy boli skôr kozmetického charakteru, že sme niektoré dlhé monológy a vnútorné výlevy skracovali, pretože sme sa snažili urobiť Čechova v 21. storočí a táto doba predsa len nepraje slovám, sme skôr na rýchly beh," dodal režisér. Pripomenul, že zápletka je veľmi jednoduchá, mladý ambiciózny človek plánuje preraziť v umení a bojuje aj so zástupom neprajníkov, pritom sa ocitá sa v rôznych vzťahových situáciách. Náhlik uviedol, že Čechovove hry nie sú založené na akciách, ale skôr na medziľudských vzťahoch a emóciách.
Práve to je dôležité, správne si rozložiť tie vzťahy a to je asi jediná úloha režiséra, lebo potom je to všetko iba na hercoch," dodal režisér.
V inscenácii účinkuje 13 hercov a v úlohe Iriny Arkadinovej sa predstaví Kveta Stražanová, ktorá tvrdí, že Čechova zbožňuje. Pred 31 rokmi vraj mala príležitosť stvárniť túto postavu, vtedy sa však rozhodla venovať malej dcérke.
"Pán režisér mi túto postavu ponúkol teraz a som veľmi vďačná, že v Čechovovi môžem hrať. Milujem ruskú klasiku a teším, že mám mladých talentovaných kolegov, ktorí sa dokázali s hrou popasovať. Táto hra je veľká škola pre hercov," povedala Stražanová.
Prvá premiéra inscenácie Čajka bude v piatok (10.6.) o 19. hodine v Historickej budove DJZ na Hlavnej ulici.
 

Vyberte región